Blog

Arbitrar și injust: Statul contra studenților bugetari

Studenții bugetari care vor să își retragă actele de la universitate sunt obligați să restituie statului zeci de mii de lei, sume care adesea sunt de câteva ori mai mari decât contractul pentru studii și care sunt decise arbitrar de către instituția de învățământ.

Taxe ilegale și salarii adăugatoare

Pe fărăcorupție.md au fost raportate două cazuri de colectări de taxe ilegale în grădiniță. În primul caz, este vorba de 50 de lei pentru fondul grupei, pentru hârtie igienică și săpun, la o grădiniță din Strășeni. Și, al doilea caz, este despre salariul adăugător pentru educatoare, dădacă și lucrătorilor din bucătăria la o grădiniță din Chișinău.

Raportăm pe cei care au furat miliardul

Mai mulți cetățeni ne-au spus că lupta cu corupția trebuie începută de sus, că se confruntă cu ea în fiecare zi și că trebuie să scriem despre cei care au furat miliardul. Ca de fiecare dată, cetățenii s-au bucurat că există persoane care le ascultă păsul. Am auzit mai multe plângeri despre sistemul de sănătate corupt, mai ales despre internările la Urgență.

Coruperea alegătorilor este cea mai raportată problemă

35 de persoane au raportat până acum cazuri de corupție sau situații ce favorizează corupția pe platforma proiectului „Instigare la ordine: comunitatea împotriva corupției.” Coruperea alegătorilor este în topul problemelor raportate, urmată de mită, încălcare de procedură sau proceduri inutile. În ziua alegerilor, pe platforma coruptie.cpr.md au fost descrise, inclusiv, cazuri de influențare a opțiunii de vot și de aducere organizată a alegătorilor.

DECLARAȚIE | Anul 2019 - Anul luptei împotriva corupției

În decembrie 2018, peste 50 de reprezentanți ai societății civile, ai mass-mediei și ai sectorului privat au cerut conducerii țării să declare anul 2019 - anul luptei împotriva corupției. În ultimii ani, problema corupției a fost o prioritate constantă pentru cetățeni, acest lucru fiind confirmat de nenumărate sondaje de opinie, dar și de clasamente internaționale.

Instigare la ordine în Orhei

Echipa CPR a vorbit cu peste 300 de persoane și i-a îndemnat să scrie despre situații de corupție sau favorabile corupției pe care le-au întâlnit în viața lor de zi cu zi.

Ce facem cu pomenile electorale?

A oferi cetățenilor cadouri sub formă de bani, bunuri, servicii, inclusiv băuturi alcoolice, tutun și produse alimentare cu scopul de a determina un alegător să voteze în favoarea cuiva se numește „coruperea alegătorilor”. Aceasta se pedepsește, conform Codului Penal, cu amendă în mărime de la 500 la 850 unităţi convenţionale sau cu închisoare de la un an la 5 ani, iar persoana juridică se pedepseşte cu amendă în mărime de la 4000 la 6000 unităţi convenţionale cu privarea de dreptul de a exercita o anumită activitate sau cu lichidarea persoanei juridice.

Despre proiect

Corupție.cpr.md este o platformă de colectare de la cetățeni a cazurilor de corupție sau care încurajează corupția.

Mită, conflict de interese, abuz în serviciu, acces limitat la informație, birocrație, bariere administrative sau altele.

CPR Moldova va identifica instituții și proceduri corupte și, împreună cu cetățenii, va face advocacy și va pune presiune pe autorități să schimbe situația.

Raportarea este anonimă.

Platforma face parte din campania “Instigare la ordine”, care presupune și o serie de cercetări despre corupția la nivel înalt, ieșiri în teritoriu și discuții cu oamenii, explicația tipurilor de corupție și parteneriate cu instituțiile publice întru proceduri și servicii transparente și accesibile tuturor.

Acest proiect este implementat de Agenția de e-Guvernare din Estonia împreună cu CPR Moldova, cu sprijinul Fundaţiei Soros-Moldova, al Fundațiilor pentru Societate Deschisă și al Agenției Estoniene pentru Dezvoltare și Cooperare. Opiniile exprimate pe această platformă aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat poziţia organizațiilor finanțatoare.

logo-parteneri