Raportăm pe cei care au furat miliardul

În martie, echipa CPR a mers la Hîncești și Strășeni unde a discutat cu peste 500 cetățeni despre felul cum îi afectează corupția și i-a îndemnat să raporteze pe www.fărăcorupție.md cazuri de corupție sau situații favorabile corupției.

Mai mulți cetățeni ne-au spus că lupta cu corupția trebuie începută de sus, că se confruntă cu ea în fiecare zi și că trebuie să scriem despre cei care au furat miliardul. Ca de fiecare dată, cetățenii s-au bucurat că există persoane care le ascultă păsul. Am auzit mai multe plângeri despre sistemul de sănătate corupt, mai ales despre internările la Urgență.

Imediat după acțiunea de la Strășeni, am primit o raportare despre taxele ilegale dintr-o grădiniță, și anume, 50 de lei pentru hârtie igienică și săpun. Echipa CPR Moldova va reveni în curând la subiectul colectărilor ilegale din grădinițe.

Mulțumim organizației neguvernamentale Femeia Partener Egal pentru participare.

Activitățile fac parte din proiectul „Instigare la ordine: comunitatea împotriva corupției” prin care ne-am propus, cu ajutorul cetățenilor, să identificăm practici și instituții corupte și împreună să punem presiune pe autorități să schimbe situație.

Strășeni

Strășeni

 

 

 

Despre proiect

Corupție.cpr.md este o platformă de colectare de la cetățeni a cazurilor de corupție sau care încurajează corupția.

Mită, conflict de interese, abuz în serviciu, acces limitat la informație, birocrație, bariere administrative sau altele.

CPR Moldova va identifica instituții și proceduri corupte și, împreună cu cetățenii, va face advocacy și va pune presiune pe autorități să schimbe situația.

Raportarea este anonimă.

Platforma face parte din campania “Instigare la ordine”, care presupune și o serie de cercetări despre corupția la nivel înalt, ieșiri în teritoriu și discuții cu oamenii, explicația tipurilor de corupție și parteneriate cu instituțiile publice întru proceduri și servicii transparente și accesibile tuturor.

Acest proiect este implementat de Agenția de e-Guvernare din Estonia împreună cu CPR Moldova, cu sprijinul Fundaţiei Soros-Moldova, al Fundațiilor pentru Societate Deschisă și al Agenției Estoniene pentru Dezvoltare și Cooperare. Opiniile exprimate pe această platformă aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat poziţia organizațiilor finanțatoare.

logo-parteneri