Instigare la ordine în Orhei


 

„Demult trebuia să veniți!”, „Corupție îi peste tot”, „De sus trebuie de început”, așa ne-au întâmpinat oamenii din centrul Orheiului și din piața de acolo.

Echipa CPR a vorbit cu peste 300 de persoane și i-a îndemnat să scrie despre situații de corupție sau favorabile corupției pe care le-au întâlnit în viața lor de zi cu zi. Majoritatea oamenilor ne-au întâmpinat cu vorbe bune și s-au bucurat că cineva mai discută sincer despre acest fenomen. Desigur, au fost și din cei deznăjduiți care au spus că nimic oricum nu se va schimba, mai ales, pentru că principala corupție e la nivel înalt. Doar că ei au fost în minoritate, în majoritatea cazurilor am întâlnit oameni calzi, care au încă o sclipire de speranță.

Activitatea face parte din programul CPR „Instigare la ordine” prin care colectăm experiențele cetățenilor legate de corupție, pentru a identifica proceduri și instituții care favorizează corupția. Vă îndemnăm să raportați pe platforma https://coruptie.cpr.md

 

Despre proiect

Corupție.cpr.md este o platformă de colectare de la cetățeni a cazurilor de corupție sau care încurajează corupția.

Mită, conflict de interese, abuz în serviciu, acces limitat la informație, birocrație, bariere administrative sau altele.

CPR Moldova va identifica instituții și proceduri corupte și, împreună cu cetățenii, va face advocacy și va pune presiune pe autorități să schimbe situația.

Raportarea este anonimă.

Platforma face parte din campania “Instigare la ordine”, care presupune și o serie de cercetări despre corupția la nivel înalt, ieșiri în teritoriu și discuții cu oamenii, explicația tipurilor de corupție și parteneriate cu instituțiile publice întru proceduri și servicii transparente și accesibile tuturor.

Acest proiect este implementat de Agenția de e-Guvernare din Estonia împreună cu CPR Moldova, cu sprijinul Fundaţiei Soros-Moldova, al Fundațiilor pentru Societate Deschisă și al Agenției Estoniene pentru Dezvoltare și Cooperare. Opiniile exprimate pe această platformă aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat poziţia organizațiilor finanțatoare.

logo-parteneri